Skip links

MAKO operatierobot

Flexclinics is gestart met de MAKO operatierobot

De MAKO van Stryker is een zeer innovatieve robot ondersteunde operatietechniek voor de plaatsing van knie en heupprotheses. Met de MAKO kunnen we de operatie beter voorbereiden, preciezer uitvoeren en betrouwbaar zorgen voor een goede plaatsing van uw knieprothese.

Om beter voor te kunnen bereiden wordt naast een gewone röntgenfoto, ook een CT-scan gemaakt waar ook de heup en de voet mee gescand worden. Hiermee kunnen we drie dimensionaal een planning maken voor uw knie, waarbij rekening gehouden wordt met de afmetingen en vorm die uw knie uniek maakt. Deze planning wordt voor uw operatie besproken door uw orthopedisch chirurg en de MAKO specialist, zodat het team van tevoren bespreekt wat het beste plan is.

Tijdens de operatie worden markers geplaatst zodat de MAKO precies weet waar de knie zich in de ruimte bevindt. Daarna wordt de spanning van de binnen en de buitenband van de knie gemeten, de ligamentaire balans van de knie. De eerder gemaakte planning wordt nu aangepast op basis van de ligamentaire balans. Hierna volgt het zagen waarbij ruimte gemaakt wordt voor de knieprothese. Tijdens de operatie opnieuw zagen is niet meer nodig, omdat van tevoren de ligamentaire balans al bepaald is, en alle zaagsneden dus gelijk op de juiste plek uitgevoerd worden. Dit zagen gaat veel preciezer dan voorheen doordat de MAKO de zaag stuurt. Ook beschermt de MAKO de structuren rondom het zaagvlak door automatisch te stoppen. De orthopedisch chirurg heeft de zaag dus nog zelf in de hand, maar wordt geholpen door de MAKO.

Als laatste stap wordt de knieprothese geplaatst. Doordat we met de MAKO gezaagd hebben, weten we precies hoe de knieprothese geplaatst wordt. Door de MAKO weten we op dat moment precies ook welke beweging de knie kan maken, omdat die getallen live in beeld te zien zijn. Maak snel een afspraak voor meer informatie over de mogelijkheden van deze nieuwe techniek voor u.