Skip links

Preciezer werken voor de chirurg, sneller herstel voor de patiënt

Dat voelt beter

Sinds kort werkt Flexclinics als zelfstandig behandelcentrum voor knieoperaties met de innovatieve Mako-robotarm. Nog preciezer opereren, waardoor in de meeste gevallen sneller herstel mogelijk is. Een win-winsituatie voor chirurg én patiënt.
Neem contact met ons op

Wat is de Mako-robotarm?

De Mako-robotarm ondersteunt de chirurg bij het plaatsen van knieprotheses. Pieter Klitsie, orthopedisch chirurg bij Flexclinics en gespecialiseerd in knieprotheses is blij met deze ‘assistent’: “Met deze nieuwe methode ben ik als chirurg in staat nog veel preciezer te werken. Dat zorgt voor beter geplaatste protheses, het is een minder ingrijpende operatietechniek en voor de patiënt betekent het een sneller en comfortabeler herstel.” De Mako is niet zelfsturend; de chirurg bepaalt, controleert, beslist en voert uit. Hij kan iedere handeling op elk moment onderbreken.

3D-model voor ideale positie

Met behulp van een CT-scan wordt een 3D-model van de knie gerealiseerd. De chirurg stelt de robotarm af met gegevens uit dit model en andere inputs zoals röntgenfoto’s. De computer berekent hiermee de ideale positie voor de prothese. Wat de juiste plek is, is voor elke patiënt anders. Ieder lichaam is uniek en iedereen zit anders in elkaar. Zorg op maat dus. Met als gevolg een kleinere kans op complicaties, minder pijn en een sneller herstel na de operatie.

Foutmarge van -1 mm

Tijdens de operatie geeft de computer de chirurg voortdurend informatie over de posities van het onderbeen, bovenbeen of bekken, de vorm en stabiliteit van het gewricht, en van de instrumenten. Zo verwijdert de chirurg dankzij de robot niet meer bot dan nodig is om de heupprothese of knieprothese te plaatsen. Substantieel veel minder bot dan hij handmatig zou moeten verwijderen. De foutmarge is hierbij minder dan 1 mm. De prothese komt zo heel nauwkeurig op de meest ideale positie terecht.

Bewezen nauwkeuriger

Uit onderzoeken naar de resultaten van knieoperaties met de Mako-robotarm blijkt dat er sprake is van nauwkeurigere verwijderingen, minder schade aan weefsels en groter behoud van bot dan bij handmatig verwijderen. De Mako-robotarm verscheen op de markt in 2006. De derde generatie van dit instrument verscheen in 2015.

Korte wachttijd, geen wachtlijst

Flexclinics is een jonge kliniek in Utrecht – Leidsche Rijn met zeer ervaren specialisten en medewerkers en is gespecialiseerd in orthopedische en plastische chirurgie. Er wordt gewerkt met korte toegangstijden tot consult en operatie. Vaak is de tijd tussen consult en operatie minder dan één maand. In de reguliere ziekenhuizen lopen de wachttijden inmiddels op tot wel een jaar.

Direct, persoonlijk contact

De behandelend arts stemt zelf het behandelplan af met de patiënt. FlexClinics heeft een inpandige slaapgelegenheid. Indien nodig kunnen patiënten hier na de ingreep onder controle van verplegend personeel een nacht verblijven.

Orthopedisch

Knieprothese
Knie

Flexclinics gaat starten met de MAKO

Robotchirurgie

De MAKO van Stryker is een zeer innovatieve robot ondersteunde operatietechniek voor de plaatsing van knie en heup protheses. De MAKO stelt de chirurg in staat om nog preciezer te werk te gaan. De operatie wordt van tevoren volledig gemodelleerd en tijdens de operatie helpt de robot met de exacte informatie van de patiënt voor het allerbeste resultaat mogelijk.

Meer informatie over de MAKO