Skip links

Ganglion van de hand

Wat is een ganglion?

Een ganglion in de hand of aan de vinger is een goedaardige zwelling gevuld met gewrichtsvocht of met vocht afkomstig uit een peesschede. Een ander woord voor ganglion is ook wel slijmcyste. Veel voorkomende locaties van een ganglion zijn aan de voor- of achterkant van de pols, de buigpezen en de vingertop. Wanneer er teveel vocht geproduceerd wordt in een gewricht of peesschede dan wil dit graag ergens naar buiten. Als er een zwakke plek in het gewrichtskapsel of peesschede aanwezig is, dan zal deze uitstulpen door de druk van de vloeistof en ontstaat er een ganglion. Een ganglion voelt aan de buitenzijde vaak hard en gespannen aan.

De toegenomen vochtproductie in het gewricht of de peesschede heeft niet altijd een aanwijsbare oorzaak. Het kan ontstaan door overbelasting, door instabiliteit of door slijtage, maar treedt in veel gevallen ook spontaan op. Naast dat een ganglion spontaan kan ontstaan, kan het ook weer spontaan kleiner worden of zelfs verdwijnen.

Wat zijn de klachten bij een ganglion?

Meestal zijn er geen pijnklachten bij een ganglion. Een ganglion aan de buigpezen kan gevoelig zijn bij zaken vastpakken. Ook kan de vinger bij buigen en strekken klikken. Tenslotte kunnen er tintelingen zijn wanneer de ganglioncyste tegen een zenuw drukt.

Een ganglioncyste (mucoidcyste) aan de achterkant van het eindgewricht van de vinger kan pijn geven aan de huid en soms gaat de huid open. Door druk op het nagelbed kan een nagelvervorming ontstaan. Het is heel belangrijk dat u deze cystes niet zelf open prikt!

Diagnose

Op basis van het klachtenpatroon en lichamelijk onderzoek wordt de diagnose gesteld. Soms wordt er een echo gemaakt om de exacte locatie en grootte van de zwelling te beoordelen.

Als er verdenking is op arthrose van de vingergewrichten dan wordt ook een röntgenfoto gemaakt.

Behandeling

Niet-operatieve (conservatieve) behandeling

Indien er geen of zeer weinig klachten zijn, dan wordt vaak afgewacht. De kans dat een ganglion vanzelf kleiner wordt of verdwijnt is groot. Door het vermijden van hinderlijke bewegingen of het aanpassen van activiteiten kunnen de klachten verbeteren.

In het verleden werd een ganglion wel eens leeggezogen met een naald. De kans dat een ganglion na deze procedure weer terugkomt is zeer groot en daarom wordt deze behandeling in onze kliniek niet geadviseerd.

Operatieve behandeling

Als er functionele klachten zijn, d.w.z. klachten die hinderen in de dagelijkse activiteiten, dan kan een operatie overwogen worden. Deze klachten kunnen bestaan uit pijn, bewegingsbeperking of verminderde kracht.

In het geval van een mucoïdcyste waarbij de huid dreigt kapot te gaan of kapot is, dan is het advies ook om een operatie uit te voeren.

De operatie gebeurt in dagbehandeling. Er wordt locale verdoving gegeven. Ter hoogte van de ganglioncyste wordt een incisie gemaakt en de cyste wordt verwijderd. De wond wordt gehecht met hechtingen die na 10-14 dagen weer verwijderd kunnen worden. Na de ingreep heeft u een drukverband voor enkele dagen.

Tijdens het spreekuur krijgt u uitgebreide informatie over de nabehandeling en het herstel en krijgt u een informatiebrochure over de ingreep.

Meer informatie over:

Heupprothese
Heup
Knieprothese
Knie
Schouderprothese
Hand/pols/elleboog
hand pols correctie
Hand/pols/elleboog