Skip links

Borsten

Borstvergrotingen en verkleiningen

Wanneer je ontevreden bent over je huidige cupmaat of wanneer je volume herstelt wilt na een of meerdere zwangerschappen is een borstvergroting dé oplossing.

In één zin is een borstvergroting het plaatsen van een prothesen achter de eigen borst.

Dat daarbij heel wat komt kijken weten we bij flexclinics als geen ander. Onze plastisch chirurgen hebben allemaal ruime ervaring in de (cosmetische) plastische chirurgie.

Tijdens de intake wordt alles van A tot Z besproken en neemt men ruim de tijd voor het consult.

Soort borstimplantaat

FlexClinics gebruikt met name siliconen borstprotheses. Siliconen is een stof die veel toegepast wordt in onze directe leefwereld. Kunstgewrichten, lippenstift en spenen voor baby’s zijn hier voorbeelden van. Bij de borstprotheses is zowel de inhoud (een gel) als het omhulsel (de envelop) gemaakt van siliconenmateriaal. Juist de siliconen protheses worden gebruikt omdat dit type prothese het borstweefsel het best benadert. Het voelt zacht en soepel, neemt de temperatuur van het lichaam aan en kan jarenlang meegaan. Er is veel onderzoek gedaan naar de veiligheid van siliconenmateriaal als medische toepassing. Daar kunnen steeds geen duidelijke negatieve effecten van aangetoond worden. Een alternatief kunnen watergevulde prothesen zijn, waarbij de shell wel van siliconen materiaal is, maar de inhoud een water zout oplossing.

Rond, druppelvorm of anatomisch

Wij plaatsen zowel ronde protheses, maar er zijn ook druppelvormige of anatomisch gevormde protheses. Welke het beste zijn voor u hangt af van uw wensen en van de hoeveel eigen borstweefsel. De plastisch chirurg kan dit goed beoordelen.

Het kiezen van de juiste maat en vorm prothese is erg belangrijk. De plastisch chirurg bepaalt hoeveel ruimte er is onder uw eigen borstweefsel. Dat bepaalt de mogelijke maten, de vorm en de manier waarop de protheses geplaatst kunnen worden.

Goede en eerlijke informatie over protheses

Wij garanderen dat we u volledig informeren over borstprotheses van siliconen. Onze arts bespreekt alle informatie met u en geeft u die ook mee naar huis om nog eens rustig na te lezen. Al onze implantaten zijn zowel nationaal als Europees officieel goedgekeurd voor gebruik.

Plaatsing van de borstprotheses

Onze artsen zoeken samen met u naar de beste vorm en maat prothese. De manier waarop de prothese geplaatst wordt, is vooral afhankelijk van uw lichaam. De chirurg bespreekt de mogelijkheden vooraf met u zodat u voor de operatie precies weet wat er gaat gebeuren. Er zijn 2 manieren om de borstprotheses te plaatsen:

Tussen uw eigen borstweefsel en uw borstspier

Gedeeltelijk onder uw borstspier en gedeeltelijk erboven (‘dual plane’)

De protheses kunnen direct achter uw eigen borstweefsel geplaatst worden, op uw borstspier. Hebt u niet zo veel borstweefsel, dan plaatsen we protheses meestal gedeeltelijk achter en gedeeltelijk voor uw borstspier, de dual plane-methode.

Op de borstspier

Plaatsen we uw protheses op de borstspier, dan komen deze direct onder uw eigen borstweefsel. Deze manier is vooral geschikt voor vrouwen met voldoende eigen borstweefsel om de prothese te bedekken. Is het borstweefsel dun, dan kan het zijn dat de randen van de prothese zichtbaar zouden zijn of dat er niet genoeg plek is om de protheses te plaatsen.

Dual plane – deels erachter, deels ervoor

Met de dual plane-methode komen de protheses deels onder het eigen borstweefsel en deels onder de grote borstspier. Is er maar weinig eigen borstweefsel aanwezig, dan bedekt de borstspier ook een deel van de prothese zodat deze niet of minder zichtbaar is. Voor dunne vrouwen is dit dan ook meestal de aangewezen methode.

Anesthesie

Een borstvergroting is een operatie onder volledige narcose. Dat houdt in dat u thuis al het een en ander moet voorbereiden. U kunt na de operatie ook niet alleen naar huis en de eerste 24 uur moet er iemand bij u in de buurt zijn

Regel vervoer naar huis en gezelschap voor de eerste 24 uur. U kunt niet zelf rijden en ook niet zelfstandig met het openbaar vervoer reizen

Draag op de dag van de ingreep makkelijke, los zittende kleding. Dat is na afloop het prettigst.

Neem medicatie die u thuis gebruikt mee naar de kliniek

Neem de eventueel voorgeschreven medicatie mee naar de kliniek

U moet nuchter zijn voor de narcose

Ontvangst in de kliniek

Op de dag van de ingreep meldt u zich bij de balie. Daar controleren we nog een keer uw gegevens. Klopt het allemaal, dan brengt de verpleegkundige u naar uw kamer. Daar kunt u zich omkleden en krijgt u een infuus voor het toedienen van antibiotica. Er worden foto’s van uw borsten gemaakt en u kunt de arts nog vragen stellen. Vervolgens neemt de arts u mee naar de operatiekamer. De anesthesist brengt u onder narcose..

De operatie

Tijdens de ingreep maakt de arts een sneetje van 3 tot 5 centimeter op een plek die niet opvalt zoals de borstplooi. Via dat sneetje brengt hij of zij het implantaat op zijn plek en maakt het sneetje weer goed dicht. De ingreep duurt in totaal ongeveer een uur.

Herstel

Na een borstvergrotingsoperatie hebt u 6 weken nodig om te herstellen. Daarna kunt u uw gewone activiteiten weer oppakken. De eerste twee weken zijn het zwaarst en mag u niet veel lichamelijk. Hoe beter uw conditie was voor de operatie, hoe sneller het herstel. Ook voldoende beweging, gezonde voeding en de nodige rust komen het genezingsproces ten goede.

De dag na de operatie voelen uw borsten pijnlijk aan en kunnen gezwollen zijn. Het resultaat is al wel vrijwel direct zichtbaar. Na een 6 weken is de zwelling vrijwel helemaal verdwenen en na ongeveer 3 maanden ziet u het uiteindelijke resultaat. Dan is de huid weer helemaal herstelt.

De eerste dagen thuis

Direct na de ingreep krijgt u van ons een sportbeha aan. Die houdt u de eerste 2 weken aan, dag en nacht. Hij mag uiteraard af om te douchen. De eerste dagen voelt u een lichte stuwing in uw borsten en ook uw armen kunnen extra gevoelig zijn. Met de dual-plane methode, waarbij de prothese deels achter en deels op de borstspier komt, kunt u de eerste dagen iets meer napijn hebben. Ook dit gaat vanzelf over. De hechtingen lossen vanzelf op.

Nazorg

De belangrijkste leefregels vlak na een borstvergrotingsoperatie:

De eerste 2 weken houdt u de sportbeha dag en nacht aan

Na 2 weken draagt u de sportbeha nog 2 tot 4 weken overdag

Na 24 uur mag u weer douchen maar de eerste 6 weken mag u niet in bad

Na 2 weken mag u weer autorijden en, als de arts het goed vindt, op reis met het vliegtuig

De eerste 4 weken mag u niet zwaar tillen

De eerste 6 weken mag u niet intensief sporten

U kunt in principe alles doen wat geen pijn doet. Als u geen lichamelijk inspannend werk hebt, kunt u na ongeveer 2 weken ook weer aan het werk

Borst vergroting met eigen vet:

Bij lipofilling wordt lichaamsvet weggenomen om het elders in het lichaam onder de huid terug te plaatsen waardoor extra contour en volume ontstaat. Het grote voordeel is dat er gebruik wordt gemaakt van lichaamseigen vet, waardoor de methode volkomen veilig is en daarnaast een blijvend resultaat oplevert. Echter het is vaak niet mogelijk eenzelfde volume in de borst te brengen vergelijkbaar met een prothese. Ook is het zo dat er voldoende eigen vet aanwezig moet zijn op andere plaatsen in het lichaam, zoals de dijen en de buik, daarnaast dien je te beseffen dat niet al het ingebrachte vet op de nieuwe plek overleeft. Gemiddeld zal dit ongeveer 50% zijn.

Een tweede operatie kan noodzakelijk zijn.

Toepassing van lipofilling

Tijdens een eerste consult worden de klachten en wensen uitgebreid besproken. Daarnaast wordt gekeken naar de algehele gezondheid en wordt de huid onderzocht. Per persoon zal worden gekeken waar het beste vet kan worden weggenomen en hoeveel volume kan worden teruggebracht.

Hoe gaat lipofilling in zijn werk?

De lipofilling gebeurt met een dunne holle canule met een stompe punt. Het gewonnen vet wordt met een centrifuge direct gescheiden om alleen bruikbare, levende vetcellen over te houden.Deze vetcellen worden druppelsgewijs gelijkmatig verdeeld en met een zeer dunne canule ingebracht op de van te voren gemarkeerde gebieden. Op deze manier blijft minimaal 50% van de vetcellen leven, mits er dus op de plek van bestemming voldoende bloedvoorziening is. Het gaat er dus niet om of u genoeg vetcellen heeft om te verplaatsen, maar of er op de plek van bestemming voldoende bloedvaatjes beschikbaar zijn om de ingebrachte cellen in leven te houden.

Een hybride borst vergroting.

Die betekent een combinatie van de bovengenoemde technieken. Dus er wordt zowel een prothesen geplaatst als eigen vet weefsel toegevoegd. Dit heeft als voordeel dat er een minder grote prothesen geplaatst kan worden en er een natuurlijke boven pool (het gebied boven de tepels) gemaakt kan worden.

De plastisch chirurg zal met u de mogelijkheden, maar ook de beperkingen met u bespreken.

Borstlift:

Een borstlift is een ingreep waarbij overtollige huid van de borst wordt verwijderd en tevens de tepel en het borstweefsel hoger worden geplaatst. Er wordt dus weefsel (huid) verwijderd en strikt genomen wordt de borst dan ook iets kleiner. Daarom wordt de borstlift bij kleinere borsten vaak gecombineerd met het plaatsen van een klein implantaat om ook een borstvergrotend effect te krijgen. Vrouwen van wie de borsten zijn verslapt door bijvoorbeeld gewichtsverlies, zwangerschappen, borstvoeding en de zwaartekracht, komen voor deze borstlift operatie in aanmerking.

Een borst lift geeft een litteken rond de tepelhof en in de verticale richting vanaf de tepel naar de borstplooi en soms ook in de borstplooi zelf.

Deze litteken genezen bij iedere patiënt op een andere manier. Dit zal uitgebreid met u worden besproken.

Ook zullen de complicaties, zoals een wond infectie en wondgenezing stoornis met u worden besproken in het consult.

Een borstlift  vindt altijd plaats onder algehele narcose en duurt ongeveer een uur. Via een incisie (snede) rond de tepel, naar beneden toe en in de borstplooi (als het ware een anker) wordt de tepel verplaatst en de overtollige huid verwijderd. Indien een implantaat wordt gebruikt is er zelden een snede in de borstplooi nodig en is het litteken dus aanzienlijk korter.

Na de operatie worden uw wondjes afgeplakt en deze worden bij de eerste controle verwijderd. Direct moet u een sportbeha dragen. Na een borstlift krijgt u oplosbare hechtingen.

Het resultaat

Een borstlift is een behandeling met een duurzaam resultaat. Met name als de borstlift gecombineerd wordt met plaatsen van implantaten. Het is echter wel zo dat een borst (met of zonder implantaat) onder invloed van de tijd, zwaartekracht, eventuele zwangerschap daarna, gewichtschommelingen en veranderingen in de hormoonhuishouding, altijd kan veranderen.

Billen

Bilvergrotingen en verkleiningen

Er bestaan meerdere methoden om de contouren van de billen te verfraaien. Dit kan door middel van bilimplantaten, een lipofilling van de billen, een billift, een bilplooicorrectie of een combinatie hiervan. In deze folder bespreken we de hierboven genoemde behandelingen.

Bilimplantaten

Een bilvergroting met bilimplantaten kan worden toegepast indien u vollere en rondere billen wenst. De implantaten hebben een siliconen omhulsel en zijn gevuld met een hoog-cohesieve gel. Er zijn ronde en anatomische bil implantaten, deze zijn in verschillende volumes beschikbaar. De implantaten worden ingebracht via een snede van 4-5cm in de bilnaad. In de bilspier wordt een holte gemaakt waarin de prothese wordt gelegd. Het litteken is relatief klein en zal met de tijd vervagen. Bilimplantaten geven aanzienlijk meer volume in de billen maar geven geen verbetering van de heupen. Mocht u om welke reden dan ook ervoor kiezen de bilimplantaten te laten verwijderen dan kunnen uw billen er naar uw mening minder fraai uitzien. De arts kan in overleg met u kijken naar alternatieven om dit te verfraaien.

Billift

Een billift kan worden toegepast bij contourverbetering van de billen, heupen en taille waarbij sprake is van huidoverschot met eventueel vetophoping. Deze ingreep kan worden gecombineerd met een liposuctie. Bij een billift wordt overtollig huid en vetweefsel chirurgisch verwijderd via een ellipsvormige insnijding op de onderrug. Deze snede loopt van heup tot heup en heeft in sommige gevallen ook een uitloop tot in de taille. Een nadeel van een billift is dat de ingreep een groot litteken geeft. Het litteken loopt onder de bikinilijn, maar zal wel zichtbaar zijn. Hoe zichtbaar het litteken wordt hangt af van de manier waarop uw lichaam geneest. Voor meer informatie

Bilplooicorrectie

Een billift kan worden toegepast bij contourverbetering van de bilplooi door overtollig huid in de bilplooi weg te nemen. Hierbij maakt de plastisch chirurg een ellipsvormige snede in de bilplooi met soms een uitloop richting de heupen. Verslapte achterkant van de bovenbenen, verslapte billen en contouren van de heupen worden bij deze ingreep verbeterd. Deze ingreep wordt vaak gecombineerd met liposuctie. Net als bij een billift is een nadeel van een bilplooicorrectie dat de ingreep een groot litteken geeft. Het litteken loopt in de natuurlijke bilplooi, maar zal wel zichtbaar zijn. Hoe zichtbaar het litteken wordt hangt af van de manier waarop uw lichaam geneest.

Lipofilling billen

Lipofilling kan worden toegepast indien u vollere en rondere billen wenst zonder het gebruik van bilimplantaten. Hierbij haalt de arts door liposuctie vet weg op andere plekken van het lichaam bijvoorbeeld, buik, benen, heupen en onderrug. Dit vet wordt verwerkt en daarna in lagen in kleine porties ingespoten. Het vet overleeft door de ingroei van kleine bloedvaatjes, maar niet al het vet blijft leven. Van het oorspronkelijke volume blijft na enkele maanden 50% tot 70% over, de rest wordt door het lichaam opgenomen. Het uiteindelijk verkregen volume is wel definitief. Voor een goed resultaat kan het zijn dat u twee keer behandeld moet worden.

Buikwandcorrectie

Versteviging van de buikwand

Na (meerdere) zwangerschap(pen) of na fors gewichtverlies kan de buikhuid slap zijn geworden. Dit is met sporten niet meer op te lossen. Een goede indicatie voor een buikwand correctie.
De buikwand plastiek is niet geschikt om af te vallen. Het mooiste resultaat wordt bereikt bij mensen op het juiste gewicht.
Een buikwandcorrectie is een grote ingreep en de voor en tegens zullen uitgebreid met u besproken worden.
Ook de complicaties, zoals infectie en nabloedingen komen aan bod.

 

Tijdens de buikwandoperatie, die gemiddeld anderhalf uur duurt, wordt onderhuids vet en overtollige huid verwijderd. Indien nodig kan de plastisch chirurg ook de buikspier weer strakker zetten.
 Als de vetophoping zich alleen onder uw navel bevindt, is de operatie eenvoudiger dan wanneer zij ook boven de navel zit. Of u in aanmerking komt voor deze zogenaamde mini buikwand, wordt beoordeelt bij de intake.
Indien nodig kan een buikwandcorrectie gecombineerd met een liposculpture van bovenbuik en of flanken. 

 

Na de operatie moet u meestal een nacht in de kliniek blijven. Zodra u weer kunt lopen en de verpleegkundige tevreden is over het herstel en uw conditie, mag u naar huis. U komt na een week op controle. De wonden zijn afgeplakt en hebben over het algemeen de eerste 1 a 2 weken geen verzorging nodig. U kunt vrijwel direct douchen. De hechtingen zijn oplosbaar.Hoewel de pijn in het algemeen gering is, moet u toch rekenen op 14 dagen om te herstellen. De eerste dagen is uw buik gezwollen en pijnlijk. Ondanks het ongemak is het belangrijk niet in bed te blijven liggen. In verband met de bloedsomloop, in met name de benen, dient u zo spoedig mogelijk weer te gaan lopen. De totale herstel tijd zonder complicaties is 6 weken. Daarna mag u weer gaan fietsen en sporten. Werken kan, afhankelijk van uw beroep, wellicht sneller. Al deze zaken worden van te voren samen met u besproken.
De littekens zijn de eerste maanden rood en voelen hard aan. Deze genezen in 9-12 maanden.

Ooglidcorrectie

Ooglidcorrecties voor zowel

Boven en onder ooglidcorrecties

Een ooglidcorrectie kan een passende oplossing zijn wanneer u last heeft van hangende oogleden of wallen onder de ogen. Dit zijn vaak de eerste opvallende tekenen van veroudering in het gezicht. Soms ziet u er moe uit, ook als u dat helemaal niet bent. Soms kunnen hangende bovenoogleden uw zicht beperken en dit kan klachten veroorzaken zoals vermoeidheid en hoofdpijn. Gelukkig kan dan door middel van een bovenooglidcorrectie een goed resultaat bereikt worden. Ooglidcorrecties voor iedereen

Een ooglidcorrectie is een van de behandelingen die veel wordt uitgevoerd.

De arts denkt met u mee en geeft u deskundig en passend advies. De meeste cliënten die wij behandelen zijn ouder dan dertig jaar. Maar soms wordt ook bij jongeren de operatie uitgevoerd. In principe kan iedereen een ooglidcorrectie ondergaan.

Hangende oogleden

Bij het ouder worden komt het soms voor dat de oogleden gaan overhangen. Dit komt doordat de elasticiteit van de huid afneemt door de jaren heen. Overhangende oogleden kunnen problemen geven bij het zien en soms ook hoofdpijn veroorzaken. Een vaak gehoorde klacht is dat mensen met overhangende oogleden er moe uitzien terwijl ze dat niet zijn. In al deze gevallen kan een bovenooglidcorrectie ervoor zorgen dat u van uw klachten afkomt en weer een uitgeruste, open blik krijgt. De ingreep is relatief eenvoudig en wordt bijna altijd onder plaatselijke verdoving uitgevoerd.

Onderoogleden

Wallen zijn een opzichtige verandering, midden in het gezicht. Wallen geven een storende vertekening die vaak doorloopt van ooglid, over de oogkasrand tot aan de wang. In sommige gevallen is een correctie van alleen het ooglid voldoende.

Doorverwijzing via de huisarts

U kunt een ooglidcorrectie laten uitvoeren omdat u wat wilt laten doen aan uw klachten, omdat u weer een open blik wilt hebben of een combinatie van beide. Indien u veel last heeft van uw overhangende oogleden bespreekt u dit met uw huisarts. Deze kan u dan een doorverwijzing geven voor een afspraak bij een van onze artsen, Indien u om cosmetische redenen een ingreep wilt laten uitvoeren kunt u direct een afspraak maken met een van onze plastisch chirurgen.

Oorcorrecties

Correcties aan de stand van het oor

Bent u niet tevreden bent met de stand van uw oren, dan is daar heel eenvoudig iets aan te doen door midden van een oorcorrectie. Een oorcorrectie is een ingreep waarbij de stand van het oor veranderd wordt. Complicaties zijn zeer zeldzaam. Bekijk hier de ervaringen van cliënten die al een ooroperatie ondergingen.

Hoewel de meeste ooroperaties bij kinderen tussen de tien en vijftien jaar plaatsvinden, kunnen oren ook op latere leeftijd nog goed worden gecorrigeerd. Oren, die plat tegen uw hoofd liggen, zullen tot grote tevredenheid stemmen. Uw gezicht krijgt hierdoor een heel ander aanzien. En het mooie is dat het resultaat voor altijd is.

Deze ingreep gebeurt eigenlijk vrijwel altijd onder plaatselijke verdoving poliklinisch.

De plastisch chirurg tekent van te voren af waar hij gaat opereren, daarna krijgt u direct de verdoving. Dit kan gevoelig zijn, maar daarna voelt u er niets meer van.

Na afloop van de ingreep, die ongeveer een uur duurt, heeft u een hoofdverband. Dit blijft een week zitten.

Na 1 week komt u terug op de poli en zal het verband verwijderd worden. De hechtingen zijn oplosbaar. Na deze week krijgt u geen nieuw verband, maar mag u zes weken niet zwemmen en geen contact sport beoefenen.

Na 6 weken mag u alles weer doen.

Het resultaat is na een week al zichtbaar en voor de rest van uw leven.

Huidcorrectie

incl weefselonderzoek

Huidcorrecties en biopsie

Het wegsnijden (excisie) van huidplekjes is een van de meest toegepaste ingrepen om vervelende en/of ontsierende plekjes als moedervlekken, wratjes, fibromen, etc. te verwijderen. Het plekje wordt operatief verwijderd en gehecht.

De plastisch chirurg tekent het gebied af en geeft een injectie met plaatselijke verdoving. Het inspuiten van de verdovingsvloeistof geeft een wat branderig gevoel. De huid spant door het inspuiten op en wordt tijdelijk bleek van kleur. De huid wordt ingesneden en het stukje huid wordt verwijderd tot in het onderhuidse vetweefsel. Eventuele kleine bloedende vaatjes brandt de chirurg dicht. De wondranden worden vervolgens aan elkaar gehecht of geplakt. U voelt tijdens de behandeling wel dat de plastisch chirurg bezig is maar u ervaart geen pijn.

 

NA DE BEHANDELING

U krijgt het advies de plek zo schoon mogelijk te houden. U mag er gewoon mee douchen. Over het algemeen wordt de wond in het gelaat niet afgeplakt, op de rug buik en benen wel. in de meeste gevallen wordt de wond gehecht, de hechtingen, als ze niet oplosbaar zijn, worden vrijwel altijd een week tot 9 dagen later verwijderd. Na de behandeling kunt u pijn ervaren. U kunt gerust een pijnstiller innemen, bij voorkeur Paracetamol.

 

Voor de genezing is het van belang om spanning op de wondranden zoveel mogelijk te vermijden. Vooral wonden op de rug, schouders en onderbenen kunnen bij beweging flink onder spanning staan. Bepaalde bewegingen zoals bukken, tillen, kleding aan- en uittrekken moet u vermijden of uiterst voorzichtig uitvoeren. Sporten wordt, afhankelijk van de plaats en grootte van de wond, één tot vier weken na de ingreep, afgeraden.

Ultraviolette stralen zijn niet goed voor de littekens, ze kunnen daardoor onnodig lang rood blijven. Bovendien kan blootstelling aan de zon pigmentverstoring in het behandelde gebied veroorzaken waardoor het litteken donkerder kan worden. Het beste kunt u de eerste drie maanden na de behandeling de littekens bedekt houden en vanaf 2 weken na de operatie de huid insmeren met een sunblock.

 

In alle gevallen van excisie treedt littekenvorming op. Bij de één geneest het litteken beter dan bij de ander. Meestal is er al na een paar maanden bijna niets meer te zien van het litteken. Dit is afhankelijk van het huidtype en localisatie. Soms komt het voor dat het litteken zeer verdikt. Er kan hypertrofie (overmatige aanzwelling of vergroting) of keloïdvorming (littekengezwel) optreden. Patiënten met een Aziatische of Creoolse huid hebben meer kans op deze complicatie. Er kan een bloeduitstorting ontstaan, waarbij meestal ook een zwelling optreedt. Ook kan er een infectie optreden, die zich uit door pijn zwelling, roodheid en pus uit de wond.

Als zich onverwachts problemen voordoen, bijvoorbeeld wanneer er een infectie ontstaat, neemt u contact met ons op.

Voorhoofdslift

Correctie ter vermindering van rimpels en verzakte huid

Veel mensen, die in beter geholpen zijn met een voorhoofdslift, komen in eerste instantie met het verzoek van een bovenooglidcorrectie omdat ze last hebben van een beperkt gezichtsveld: en of hoofdpijn. Dan blijkt dan bij nadere analyse het gevolg te zijn van een gezakt voorhoofd en daardoor gezakte wenkbrauwen en bovenoogleden; men kijkt als het ware tegen een afdakje aan en ziet minder vanuit de ooghoeken.

Met het toenemen van de leeftijd en het normale verouderingsproces van de huid zullen de meeste mensen uiteindelijk een verzakking van de bovenooglidhuid, wenkbrauwen en voorhoofdshuid vertonen. Dit wordt bovendien nog weer eens verergerd/versneld door aanleg, roken en zonlicht. Het resultaat kan een aangezichtsuitdrukking zijn met veel rimpels op het voorhoofd, waarbij men vaak erop gewezen wordt dat men er vermoeid, boos of oud uitziet.

Wanneer u dergelijke klachten heeft, zowel van functionele als uiterlijke aard, zijn er diverse operatieve mogelijkheden om dit te verhelpen. Soms kan men volstaan met een eenvoudige wenkbrauwlift. Echter, wanneer met name ook het gehele voorhoofd verslapt, uitgezakt en vol rimpels is en men geen zichtbare littekens wenst boven de wenkbrauw is een voorhoofdslift de aangewezen behandeling.

Wenkbrauwlift

Verwijdering van overtollige huid boven de wenkbrauw

Wenkbrauwen kunnen gaan verzakken wanneer u ouder wordt en de elasticiteit van de voorhoofdshuid afneemt. Hierdoor kunt u problemen met uw zicht krijgen. Een vermoeide en sombere indruk is ook een veel gehoorde klacht bij laag hangende wenkbrauwen. Bekijk hier de ervaringen van cliënten die u voor gingen.

Een wenkbrauwcorrectie kan de oplossing zijn als alleen het buitenste deel van de wenkbrauw is uitgezakt. Bij deze ingreep wordt het teveel aan huid boven de wenkbrauw verwijderd. De wenkbrauwen komen zo hoger te staan. Voor een optimaal resultaat wordt deze ingreep soms uitgevoerd in combinatie met een bovenooglidcorrectie.

Een wenkbrauwlift gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving, maar kan, indien u dat wenst, ook onder narcose worden uitgevoerd. De ingreep gebeurt in poliklinisch; u mag dan vrijwel direct weer naar huis. Voor een narcose moet u van tevoren nuchter zijn. en blijft u een paar uur na de ingreep in de kliniek. Vlak voor de operatie tekent de plastisch chirurg het huiddeel af dat boven de wenkbrauwen weggenomen moet worden. Bij de operatie wordt een snee in een plooi vlak boven de wenkbrauw gemaakt. Het huidoverschot, al dan niet gecombineerd met iets spierweefsel, kan nu weggehaald worden. Het litteken komt te liggen vlak boven de wenkbrauw, meestal in een natuurlijke plooi boven de wenkbrauw. Aanvankelijk zijn deze littekens duidelijk zichtbaar, maar na verloop van een jaar vervagen deze littekens en zijn ze vaak nauwelijks meer zichtbaar.