Skip links

Geef je borsten meer volume

Borstvergrotingen en verkleiningen

Wanneer je ontevreden bent over je huidige cupmaat of wanneer je volume herstelt wilt na een of meerdere zwangerschappen is een borstvergroting dé oplossing. In één zin is een borstvergroting het plaatsen van een prothesen achter de eigen borst. Dat daarbij heel wat komt kijken weten we bij Flexclinics als geen ander. Onze plastisch chirurgen hebben allemaal ruime ervaring in de (cosmetische) plastische chirurgie. Tijdens de intake wordt alles van A tot Z besproken en neemt men ruim de tijd voor het consult.

Soort borstimplantaat

Flexclinics gebruikt met name siliconen borstprotheses. Siliconen is een stof die veel toegepast wordt in onze directe leefwereld. Kunstgewrichten, lippenstift en spenen voor baby’s zijn hier voorbeelden van. Bij de borstprotheses is zowel de inhoud (een gel) als het omhulsel (de envelop) gemaakt van siliconenmateriaal. Juist de siliconen protheses worden gebruikt omdat dit type prothese het borstweefsel het best benadert. Het voelt zacht en soepel, neemt de temperatuur van het lichaam aan en kan jarenlang meegaan. Er is veel onderzoek gedaan naar de veiligheid van siliconenmateriaal als medische toepassing. Daar kunnen steeds geen duidelijke negatieve effecten van aangetoond worden. Een alternatief kunnen watergevulde prothesen zijn, waarbij de shell wel van siliconen materiaal is, maar de inhoud een water zout oplossing.

Rond, druppelvorm of anatomisch

Wij plaatsen zowel ronde protheses, maar er zijn ook druppelvormige of anatomisch gevormde protheses. Welke het beste zijn voor u hangt af van uw wensen en van de hoeveel eigen borstweefsel. De plastisch chirurg kan dit goed beoordelen. Het kiezen van de juiste maat en vorm prothese is erg belangrijk. De plastisch chirurg bepaalt hoeveel ruimte er is onder uw eigen borstweefsel. Dat bepaalt de mogelijke maten, de vorm en de manier waarop de protheses geplaatst kunnen worden.

Goede en eerlijke informatie over protheses

Wij garanderen dat we u volledig informeren over borstprotheses van siliconen. Onze arts bespreekt alle informatie met u en geeft u die ook mee naar huis om nog eens rustig na te lezen. Al onze implantaten zijn zowel nationaal als Europees officieel goedgekeurd voor gebruik.

Plaatsing van de borstprotheses

Onze artsen zoeken samen met u naar de beste vorm en maat prothese. De manier waarop de prothese geplaatst wordt, is vooral afhankelijk van uw lichaam. De chirurg bespreekt de mogelijkheden vooraf met u zodat u voor de operatie precies weet wat er gaat gebeuren. Er zijn 2 manieren om de borstprotheses te plaatsen:

 • Tussen uw eigen borstweefsel en uw borstspier
 • Gedeeltelijk onder uw borstspier en gedeeltelijk erboven (‘dual plane’)

De protheses kunnen direct achter uw eigen borstweefsel geplaatst worden, op uw borstspier. Hebt u niet zo veel borstweefsel, dan plaatsen we protheses meestal gedeeltelijk achter en gedeeltelijk voor uw borstspier, de dual plane-methode.

Op de borstspier

Plaatsen we uw protheses op de borstspier, dan komen deze direct onder uw eigen borstweefsel. Deze manier is vooral geschikt voor vrouwen met voldoende eigen borstweefsel om de prothese te bedekken. Is het borstweefsel dun, dan kan het zijn dat de randen van de prothese zichtbaar zouden zijn of dat er niet genoeg plek is om de protheses te plaatsen.

Dual plane – deels erachter, deels ervoor

Met de dual plane-methode komen de protheses deels onder het eigen borstweefsel en deels onder de grote borstspier. Is er maar weinig eigen borstweefsel aanwezig, dan bedekt de borstspier ook een deel van de prothese zodat deze niet of minder zichtbaar is. Voor dunne vrouwen is dit dan ook meestal de aangewezen methode.

Anesthesie

Een borstvergroting is een operatie onder volledige narcose. Dat houdt in dat u thuis al het een en ander moet voorbereiden. U kunt na de operatie ook niet alleen naar huis en de eerste 24 uur moet er iemand bij u in de buurt zijn

Regel vervoer naar huis en gezelschap voor de eerste 24 uur. U kunt niet zelf rijden en ook niet zelfstandig met het openbaar vervoer reizen

Draag op de dag van de ingreep makkelijke, los zittende kleding. Dat is na afloop het prettigst.

 • Neem medicatie die u thuis gebruikt mee naar de kliniek
 • Neem de eventueel voorgeschreven medicatie mee naar de kliniek
 • U moet nuchter zijn voor de narcose
 • Ontvangst in de kliniek

Op de dag van de ingreep meldt u zich bij de balie. Daar controleren we nog een keer uw gegevens. Klopt het allemaal, dan brengt de verpleegkundige u naar uw kamer. Daar kunt u zich omkleden en krijgt u een infuus voor het toedienen van antibiotica. Er worden foto’s van uw borsten gemaakt en u kunt de arts nog vragen stellen. Vervolgens neemt de arts u mee naar de operatiekamer. De anesthesist brengt u onder narcose.

De operatie

Tijdens de ingreep maakt de arts een sneetje van 3 tot 5 centimeter op een plek die niet opvalt zoals de borstplooi. Via dat sneetje brengt hij of zij het implantaat op zijn plek en maakt het sneetje weer goed dicht. De ingreep duurt in totaal ongeveer een uur.

Herstel

Na een borstvergrotingsoperatie hebt u 6 weken nodig om te herstellen. Daarna kunt u uw gewone activiteiten weer oppakken. De eerste twee weken zijn het zwaarst en mag u niet veel lichamelijk. Hoe beter uw conditie was voor de operatie, hoe sneller het herstel. Ook voldoende beweging, gezonde voeding en de nodige rust komen het genezingsproces ten goede. De dag na de operatie voelen uw borsten pijnlijk aan en kunnen gezwollen zijn. Het resultaat is al wel vrijwel direct zichtbaar. Na een 6 weken is de zwelling vrijwel helemaal verdwenen en na ongeveer 3 maanden ziet u het uiteindelijke resultaat. Dan is de huid weer helemaal herstelt.

De eerste dagen thuis

Direct na de ingreep krijgt u van ons een sportbeha aan. Die houdt u de eerste 2 weken aan, dag en nacht. Hij mag uiteraard af om te douchen. De eerste dagen voelt u een lichte stuwing in uw borsten en ook uw armen kunnen extra gevoelig zijn. Met de dual-plane methode, waarbij de prothese deels achter en deels op de borstspier komt, kunt u de eerste dagen iets meer napijn hebben. Ook dit gaat vanzelf over. De hechtingen lossen vanzelf op.

Nazorg

De belangrijkste leefregels vlak na een borstvergrotingsoperatie:

 • De eerste 2 weken houdt u de sportbeha dag en nacht aan
 • Na 2 weken draagt u de sportbeha nog 2 tot 4 weken overdag
 • Na 24 uur mag u weer douchen maar de eerste 6 weken mag u niet in bad
 • Na 2 weken mag u weer autorijden en, als de arts het goed vindt, op reis met het vliegtuig
 • De eerste 4 weken mag u niet zwaar tillen
 • De eerste 6 weken mag u niet intensief sporten
 • U kunt in principe alles doen wat geen pijn doet. Als u geen lichamelijk inspannend werk hebt, kunt u na ongeveer 2 weken ook weer aan het werk

Borst vergroting met eigen vet:

Bij lipofilling wordt lichaamsvet weggenomen om het elders in het lichaam onder de huid terug te plaatsen waardoor extra contour en volume ontstaat. Het grote voordeel is dat er gebruik wordt gemaakt van lichaamseigen vet, waardoor de methode volkomen veilig is en daarnaast een blijvend resultaat oplevert. Echter het is vaak niet mogelijk eenzelfde volume in de borst te brengen vergelijkbaar met een prothese. Ook is het zo dat er voldoende eigen vet aanwezig moet zijn op andere plaatsen in het lichaam, zoals de dijen en de buik, daarnaast dien je te beseffen dat niet al het ingebrachte vet op de nieuwe plek overleeft. Gemiddeld zal dit ongeveer 50% zijn.

Een tweede operatie kan noodzakelijk zijn.

Toepassing van lipofilling

Tijdens een eerste consult worden de klachten en wensen uitgebreid besproken. Daarnaast wordt gekeken naar de algehele gezondheid en wordt de huid onderzocht. Per persoon zal worden gekeken waar het beste vet kan worden weggenomen en hoeveel volume kan worden teruggebracht.

Hoe gaat lipofilling in zijn werk?

De lipofilling gebeurt met een dunne holle canule met een stompe punt. Het gewonnen vet wordt met een centrifuge direct gescheiden om alleen bruikbare, levende vetcellen over te houden.Deze vetcellen worden druppelsgewijs gelijkmatig verdeeld en met een zeer dunne canule ingebracht op de van te voren gemarkeerde gebieden. Op deze manier blijft minimaal 50% van de vetcellen leven, mits er dus op de plek van bestemming voldoende bloedvoorziening is. Het gaat er dus niet om of u genoeg vetcellen heeft om te verplaatsen, maar of er op de plek van bestemming voldoende bloedvaatjes beschikbaar zijn om de ingebrachte cellen in leven te houden.

Een hybride borst vergroting

Die betekent een combinatie van de bovengenoemde technieken. Dus er wordt zowel een prothesen geplaatst als eigen vet weefsel toegevoegd. Dit heeft als voordeel dat er een minder grote prothesen geplaatst kan worden en er een natuurlijke boven pool (het gebied boven de tepels) gemaakt kan worden. De plastisch chirurg zal met u de mogelijkheden, maar ook de beperkingen met u bespreken.

Borstlift

Een borstlift is een ingreep waarbij overtollige huid van de borst wordt verwijderd en tevens de tepel en het borstweefsel hoger worden geplaatst. Er wordt dus weefsel (huid) verwijderd en strikt genomen wordt de borst dan ook iets kleiner. Daarom wordt de borstlift bij kleinere borsten vaak gecombineerd met het plaatsen van een klein implantaat om ook een borstvergrotend effect te krijgen. Vrouwen van wie de borsten zijn verslapt door bijvoorbeeld gewichtsverlies, zwangerschappen, borstvoeding en de zwaartekracht, komen voor deze borstlift operatie in aanmerking.

 • Een borst lift geeft een litteken rond de tepelhof en in de verticale richting vanaf de tepel naar de borstplooi en soms ook in de borstplooi zelf.
 • Deze litteken genezen bij iedere patiënt op een andere manier. Dit zal uitgebreid met u worden besproken.
 • Ook zullen de complicaties, zoals een wond infectie en wondgenezing stoornis met u worden besproken in het consult.

Een borstlift vindt altijd plaats onder algehele narcose en duurt ongeveer een uur. Via een incisie (snede) rond de tepel, naar beneden toe en in de borstplooi (als het ware een anker) wordt de tepel verplaatst en de overtollige huid verwijderd. Indien een implantaat wordt gebruikt is er zelden een snede in de borstplooi nodig en is het litteken dus aanzienlijk korter. Na de operatie worden uw wondjes afgeplakt en deze worden bij de eerste controle verwijderd. Direct moet u een sportbeha dragen. Na een borstlift krijgt u oplosbare hechtingen.

Het resultaat

Een borstlift is een behandeling met een duurzaam resultaat. Met name als de borstlift gecombineerd wordt met plaatsen van implantaten. Het is echter wel zo dat een borst (met of zonder implantaat) onder invloed van de tijd, zwaartekracht, eventuele zwangerschap daarna, gewichtschommelingen en veranderingen in de hormoonhuishouding, altijd kan veranderen.

Meer informatie over:

Bilcorrectie
Billen
Buikwandcorrectie
Buikwand correctie
Ooglidcorrectie
Ooglid correctie
Oorcorrectie
Oor correctie
Wenkbrauwcorrectie
Wenkbrauw lift
Voorhoofd
Voorhoofd lift
huid correctie
Huid correctie